Rapport

Veilig omgaan met eHealth – dit zeggen de experts

Auteur(s)
Arina Burghouts
Soort publicatie
Rapport
Uitgever(s)
Nictiz
Datum
05/11/2015
Bestand

Er wordt in veel zorginstellingen gebruik gemaakt van eHealth om het zorgproces te ondersteunen en om de zorg veiliger en efficiënter te maken. Toch zit daar ook een keerzijde aan: hoe zorg je er voor dat er niet juist fouten of incidenten ontstaan door de inzet van eHealth? Hoe zorg je ervoor dat gebruikers veilig omgaan met eHealth?

In deze publicatie wordt inzichtelijk hoe zorginstellingen in de praktijk omgaan met de risico’s en het voorkomen daarvan. De lezer krijgt hiermee een kijkje in de keuken bij andere soortgelijke instellingen, wat kan helpen om de veiligheid rondom eHealth zoveel mogelijk te vergroten, en te leren van eerder opgedane ervaringen.

De focus van dit onderzoek ligt op eHealth waarbij de patiënt ook een rol speelt als gebruiker. Daarbij richt het onderzoek zich op de langdurige zorg (zoals verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg). Naast projectleiders, managers en zorgverleners zijn ook een aantal mensen geïnterviewd die zich bezig houden met de NEN 8028 (norm met kwaliteitseisen voor telemedicine) en het bijbehorende QAEH-keurmerk. Tot slot geeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg haar visie op het veilig omgaan met eHealth.